Ondervloer voor een gietvloer: Welke ondervloer is geschikt?

Ondervloer voor een gietvloer: Welke ondervloer is geschikt?
14 augustus 2019

Ondervloer voor een gietvloer

Heb je een oude woning gekocht die je gaat renoveren? Of ga je binnenkort verhuizen naar een nieuwbouwwoning en ben je nog op zoek naar een geschikte vloer? Heb je dan al eens nagedacht over een gietvloer? Een PU gietvloer, ook wel bekend als een polyurethaan gietvloer is een kunststof gietvloer die eenvoudig over een vlakke, bestaande ondervloer geplaatst wordt. Deze vloer is licht elastisch, scheurvrij, geluidsdempend, geschikt voor vloerverwarming en ook nog eens makkelijk te onderhouden. Het strakke, naadloze karakter van de vloer is een perfecte aanvulling op een modern interieur maar kan ook juist dienen als tegenhanger, bekijk hier de EPI designthema’s.

De juiste ondervloer

Het is heel belangrijk dat de juiste ondervloer wordt gebruikt voor het plaatsen van een gietvloer. Deze ondervloer moet blijvend droog, strak en vlak zijn om de gietvloer te kunnen plaatsen. Een houten ondervloer, een tegelvloer of een betonnen vloer zijn uiteindelijk allemaal geschikte ondervloeren.

De nieuwe gietvloer over een bestaande tegelvloer

Een strakke, vlakke tegelvloer is een prima ondervloer voor een nieuwe EPI gietvloer. De tegels moeten wel eerst worden opgeschuurd met een diamantenschuurmachine. Dit zal ervoor zorgen dat de nieuwe gietvloer goed hecht aan de ondervloer. Daarnaast is het ook nodig om het voegenpatroon van de tegels weg te werken, dit kan zeer eenvoudig worden gedaan door cementgebonden of kunststofgebonden tussenlagen. Hierdoor is het mogelijk om de nieuwe vloer over de oude tegelvloer te plaatsen zonder de oude tegels terug te zien.

Nieuwe gietvloer over een betonvloer

Het is ook mogelijk om de nieuwe EPI gietvloer te plaatsen over een betonvloer. Deze vloer moet eerst worden voor behandeld zodat dit ruwe oppervlakte geschikt is voor de nieuwe gietvloer. Deze voorbehandeling zorgt er dan voor dat de gietvloer zich goed hecht aan de betonnen ondervloer.

Gietvloer plaatsen over een houten ondervloer

Wist je al dat deze vloer ook geplaatst kan worden over een houten ondervloer? Omdat een houten ondervloer van een natuurlijk materiaal (hout) gemaakt is, kan deze nog gaan werken. Wanneer dit gebeurt zal de gietvloer kunnen scheuren. Deze scheuren zullen te zien zijn als aders of als echt scheuren in de vloer. Om dit te voorkomen zullen er eerst Fermacell vloerplaten worden aangebracht op de houten ondervloer, deze platen worden geëgaliseerd en opgeschuurd. Hier overheen komt de gietvloer.

Heb je een ander soort ondervloer of twijfel je of je een geschikte ondervloer hebt? Bel dan altijd even met een expert bij EPI! Bellen kan via: +31 (0)85 047 51 52


Delen: