Even voorstellen….

Even voorstellen….
30 mei 2018

Anika – Colour Manager bij EPI

Ik werk sinds vijf jaar als colour manager bij EPI. Ik houd me onder andere bezig met het ontwikkelen van nieuwe kleurendatabases, het corrigeren van kleuren, het controleren van geleverde kleurpasta’s en het testen van de lichtechtheid van onze producten. Toen ik hier vijf jaar geleden kwam werken had ik nog nooit van een gietvloer gehoord, maar ondertussen heb ik ontzettend veel geleerd en vind ik het prachtig om een nieuwe kleurendatabase  te ontwikkelen.

Hoe wordt een kleurendatabase gemaakt?

Ontwikkelen

Zodra er een nieuwe basis ontwikkeld is door R&D mag ik aan de slag om er een kleurendatabase voor te maken. We werken met pastasystemen waarbij gemiddeld 12 verschillende kleurpasta’s gebruikt worden. Voor elk van deze pasta’s moet er een ijkrij gemaakt worden. Daarvoor maak ik meerdere mengsels van verschillende verhoudingen pasta waardoor je een trappetje van licht naar donker krijgt. Hoe meer mengsels met verschillende verhoudingen je maakt, hoe nauwkeuriger het systeem er uiteindelijk mee kan rekenen en hoe beter de kleuren dus zullen worden.

De basis

Ik maak zo’n 100 potjes met basis en pasta. Het afwegen gebeurt heel precies op 3 decimalen nauwkeurig.  Daarna zorg ik dat dit compleet homogeen wordt opgemengd door middel van een speedmixer. Als het een database wordt voor een gietlaag voeg ik na het aankleuren de harder toe en giet er een plaatje van. Wordt het een database voor een aflak dan maak ik opstrijkjes op zwart-wit kaarten.

 

Meten is weten

Om een kleurendatabase  te kunnen maken moeten alle gegevens van deze plaatjes of opstrijkjes in het softwareprogramma komen. Hiervoor geef ik alle afgewogen waardes per plaatje of opstrijkje in en daarna kan het ingemeten worden met de spectrophotometer. Zo leert het programma precies hoe de pasta’s zich in de basis gedragen. Als alles is ingemeten geef ik in het programma aan waar er rekening mee gehouden moet worden bij het berekenen van de recepten. Denk hierbij aan een lage ΔE, goede dekking, voorkeur voor gebruikte pasta’s, toe te voegen hoeveelheid pasta, enzovoort.

Ready check go

Nu komt het spannendste moment bij het ontwikkelen van een nieuwe database. Er kan getest gaan worden of de kleuren goed berekend worden! Hiervoor kies ik een aantal willekeurige kleuren uit die ik laat berekenen en daarna kleur ik de basis aan met de verkregen recepten. Als ik zie dat de recepten goed berekend worden, kan ik alle kleuren van de verschillende waaiers laten berekenen. Dit zijn nu zo’n 6000 kleuren die middels een queue berekend worden. Als alle kleuren berekend zijn zet ik de recepten over zodat de nieuwe database gebruikt kan worden in de fabriek bij het kleurenmengsysteem.
Ik vind het altijd een mooi moment als we live gaan met een nieuwe database. We willen de beste kleuren leveren aan onze klanten en ik word er erg blij van als dat lukt met een goed ontwikkelde database!

 

Anika was ook betrokken bij de ontwikkeling van de EPI Colour Collection.
Bekijk de EPI Colour Collection


 

Vond u dit interessant? Ontvang de nieuwste EPI ontwikkelingen, innovaties en vloerentrends maandelijks eenvoudig in uw inbox!

 


Delen: